Design & udformning – værd at vide når man køber altan

Vi design stålaltaner i alle former rundbue, firkantet osv.

Design og udformning af altan

Når du skal vælge design af din altan, er der mange hensyn at tage. Det er vigtigt, at du afklarer hvilken smag du har i forhold til altanens konstruktion. Skal den f.eks. være firkantet eller rundbueformet? Skal stilen være romantisk, futurisktisk, modernistisk eller hvad du nu kan komme på? Du trækker stregerne og vi hjælper dig på vej. Hvordan skal dimensionerne på altanen være – altså hvor stor skal den være. Heri skal man f.eks. tænke lokalplan, udgang fra huset, husets konstruktion osv. I forhold til altanens design og udformning er der altså mange ting, der skal tages hensyn til/forholde sig til og som er værd at vide når man køber altan. Du kan læse mere i de følgende afsnit, men du kan også læse mere på siden om altan fra start til slut.

Værn og gelænder – værd at vide når man køber altan

Værd at vide når man køber altan - værn og gelænder

Værn og gelænder til altanen

Når vi designer værnet eller gelænderet til din altan, balancerer vi æstetisk design med et solidt og holdbart værn og gelænder. Vi er altså din garant for et gelænder i høj kvalitet – der holder.

Børn  – Lodrette eller vandrette balustre

Kommer der ofte mindre børn på din altan, anbefaler vi, at du vælger lodrette balustre, da børn dermed ikke kan klatre op af gelænderet. Ved vandrette balustre er det derimod nemt for børn at klatre op på gelænderet, og din tid på altanen bliver derved måske ikke så afslappende.

Glasværn

Glasværn med hærdet glas er også en løsning, som kan vælges i mange sammenhænge.  Vi følger glasindustriens oplæg i forhold til dimensionering af værnet.

Håndlisten

Håndlisten udføres enten i træ eller stål. Her skal du tage stilling til æstetik, arkitektur og vedligehold.

Gulv og belægning – værd at vide når man køber altan

værd at vide når man køber altan - gulv og belægning

Valg af belægning på altan

Når du skal vælge gulv til din altan, skal du tage stilling til flere forskellige materialer. Først og fremmest skal du tage stilling til, om det skal være træ, komposit eller stål.

Trægulv

Når du har valgt trægulv til din altan, skal du yderligere vælge, om du vil have hårde eller bløde træsorter. En blød træsort er f.eks. imprægneret fyrretræ.

Imprægneret træ

Hvis du vælger imprægneret træ kan du enten vælge brunimprægneret eller almindelig imprægnering. Den almindelige har et grønligt skær. Fordelen ved imprægneret træ er, at du får et forholdsvist billigt gulv med en næsten lige så lang holdbarhed som hårdttræsprodukter. Nogle har dog betænkeligheder ved, at gulvet er behandlet med et kemisk materiale, men imprægneringen der anvendes i dag, er dog ikke nær så giftig, som den var førhen.  F.eks. må man ikke længere bruge tungmetaller i imprægneringen og i Danmark findes der forskellige standarder og klassifikationer, som man skal følge i forhold til imprægneringen.

Desuden skal du være opmærksom på kvaliteten af imprægneringen. Hvis træet er imprægneret helt ind til kernen af træet, er det godt imprægneret, hvorimod det er dårligt imprægneret, hvis det kun lige er trukket ind i overfladen af træet. Normalt bruger man kvaliteten NTR-A til terrassebrædder.

Hårdttræsgulv

Hårdttræsgulvet er generelt noget dyrere end et imprægneret gulv, men du får også en anden værdi for pengene. Hårdttræ har en lang holdbarhed og er mere robust over for tryg og slag fra havemøbler og generel hverdagsbrug. Der er mange der vælger hårdttræ af æstetiske årsager, da det ofte har en flot brunlig farve. Hvis du ikke kontinuerligt behandler dit træ 1-2 gange årligt, ender det dog med at blive gråt. Det gælder for alle træsorter. Hvis du ikke er til vedligehold og synes det er mindre væsentligt med et naturligt materiale, kan du vælge komposit.

Komposit

Kompositbrædder er valget hvis du gerne vil have et gulv, som ikke skal behandles og som i højere grad beholder sit udseende – selvom det udsættes for vind og vejr. Komposittræ består typisk af 30% plastik, 10 % bindemiddel/farve og 60 % træ.

Undertag

Såfremt du ønsker det, laver vi selvfølgelig også din altan med undertag, så du kan få det mest optimale ud af din altan og evt. også rummet under den. Skal der laves undertag på altanen, er det desuden vigtigt at tage stilling til hvor vandet skal ledes hen. Ofte er det nødvendigt at lave en skræddersyet løsning til dit projekt, så du får ledt vandet væk på den bedst tænkelige måde. Det hjælper vi gerne med at finde en løsning på.

Normalt laver vi det sådan, at øverst har du dit gulvvalg – træ, komposit eller stål, og derunder et “mellemlag” i aluminium som ledder vandet væk. Både “mellemlag og brædder/belægning bæres af en række lægter, som enten kan være synlige nedefra, eller lukke af på anden måde.

Udgang & dør – værd at vide når man køber altan

Værd at vide når man køber altan - altandør

Som oftes skal man have en ny altandør, samtidig med at man får lavet sin altan. Det indebære typisk at man nedbryder et gammelt vinduesparti, eller at man skal have lavet en helt ny åbning i væggen. Andre igen har allerede en udgang – måske fordi man udvider fra en fransk altan eller anden type udgang. Vi samarbejder med forskellige altandørsproducenter og derfor kan vi tilbyde en total entreprise, hvor du får en samlet pakke med altandør og altan. Derudover skal der typisk også mures false og lukkes af, så døren kan sættes i dørhullet.

 

Eksempel fra Odense